top of page
Dobro je znati!

U trenutku pisanja ovoga teksta pješačke i biciklističke staze Plaškog nisu još adekvatno označene i opremljene svom potrebnom signalizacijom. Intenzivno se radi na cjelokupnom markiranju, pa neke još nisu unešene niti u ovu verziju karte. Zato je dobro da se prije posjete informirate o trenutnom stanju na terenu putem ove stranice (kontakt), mailom: plaskeglave@gmail.com,  putem facebook-a ili se na terenu raspitajate u info centru u Ateljeu Janja Gora.

GPS tragovi za sve staze još su u izradi.

Klikom na kartu možete 'skinuti' pdf verziju karte za orjentaciju i pregled na svom računalu ili mobilnom uređaju.

Dinamika i način obilježavanja staza ovisiti će i o napretku projekata Via Dinarica, Europski pješački putevi, Nordic walking i cikloturizam karlovačke županija sa kojima se nadamo ostvariti dobru suradnju u kvalitetnoj prezentaciji našeg kraja.

Biciklističke staze

Oko 100 km biciklističkih staza Plaščanskom dolinom uglavnom vode sporednim i već postojećim putevima kojima je dolina prošarana. Najveći dio njih je asfaltiran a tek neki prijelazni dijelovi vode dobrim makadamom. Tu je i nekoliko kilometara koji vode zahtjevnijim šumskim putevima. Obitelji i rekreativci će uživati u laganim vožnjama koje pružaju različite prekrasne poglede na dolinu a oni željni nečeg ‘jačeg’ mogu se okušati na nekoliko stmijih i zahtjevnijih ruta. Dužinu vožnje možete birati sami pošto staze nude različite kružne dužine i prečice, kako bismo vam vožnju učinili ugodnijom i omogućili da uživate u zanimljivostima i znamenitostima koje susretnete usput.

I ovdje naglašavamo da se u vožnju možete uputiti sa bilo koje točke na karti koja vam se čini praktičnom. Za potrebe ovih opisa mi krećemo iz centra Plaškog, odakle se staze granaju na različite strane i gdje se često s druge strane ponovno vraćaju.

Velika kružna

Plaški - Vera - Suvaja - Sinjac - Jezero - Janja Gora - Plaški

Iz centra Plaškog krenite u smjeru Saborskog/Plitvica. Slijedite cestu D42 te nakon pružnog prijelaza i mostića preko potoka Barun, skrenite desno. Nakon dva km odvojite se lijevo, opet preko malog mostića na potoku Vera. Odatle pratite stazu podnožjem Plaške Glave sve do kraja asfaltiranog puta. Nastavite po makadamu do raskrižja par metara ispred izvora potoka Suvaja. Tu, nakon osvježenja na izvoru krenite lijevo (vratite se  pedesetak metara do raskrižja) i uputite makadamom do prijelaza preko ceste D42.

Prijeđite cestu i nastavite do jezera Sinjac koje se nalazi na kraju asfaltiranog puta. Nakon obilaska izvora makadamom nastavite dalje oko jezera, istočnom stranom doline. Proći ćete pored jednog od ponora gdje uvire rječica Tuk (iz jezera Sinjac) a gdje je nekada bio mlin. Tu se sa lijeve strane nalazi prekrasno stablo kruške i vrt privatne kuće uređen mozaičkim skulpturama. Nastavite vijugavom cestom do T raskrižja u zaseoku Vukasi odakle lijevo stižete na cestu Plaški - Plavča/Jezero - Janja Gora. Tu skrenite desno prema Janja Gori. Na oko kilometar puta staza skreće ulijevo, a 1 km odatle, poslije mostića, s desne strane nalazi se Atelje keramike Janja Gora. Ako ste skrenuli lijevo glavnom stazom ona će vas preko Janja Gore voditi natrag prema Plaškom, prateći s vaše lijeve strane rijeku Dretulju. Kod Kraguljac mosta, nakon par stotina metara asfalta, krenite desno uzbrdo podno Klašnice, preko Starog Sela. Na slijedećem raskrižju imate tri izbora. Krenite lijevo i cesta će vas, preko pruge, kroz dolinu Vrnjike dovesti do D42. Ovdje skrenite lijevo i za nekoliko minuta ste opet u centru Plaškog. Krenite ravno i preko sela Stanići, ranča Blagodat, pored željezničke pruge i blizine polja lavande kod pružnog prijelaza i željezničke postaje Latin, pa se na lijevo cestom D42 vratite u Plaški. 

Sa ove se staze na više mjesta možete odvojiti i tako skratiti navedenu rutu, što vam daje mogućnost da sami odredite dužinu vožnje. Kružeći oko doline, zapravo gotovo cijelim putem se možete lako i dobro vizualno orjentirati a pomoći vam može i ovaj GPS trag koji sadrži sve staze u dolini.

Uživajte!!!

bottom of page