top of page
Turistička ponuda

Na ovoj stranici vas želimo informirati o zanimljivostima i sadržajima koje možete posjetiti i u kojima možete uživati tijekom vašeg boravka u našoj dolini. Od kreativnih radionica keramike, preko jahanja i naravno šetnji i vožnje biciklom pa sve do uzgoja, branja i prerade ljekovitog bilja. Mali ali kreativni i orginalni sadržaji zbog kojima se u Plaški već godinama mnogi vraćaju. Tu su i adrese obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava gdje možete naći raznovrsne proizvode našeg sela. Na kraju stranice su adrese privatnih iznajmnljivača kojima se možete obratiti za smještaj tijekom vašeg boraka. 

Pravoslavna crkva

13. Internacionalni centar keramike Atelje Janja Gora

janjagora.com

FB: AteljeJanjaGora

 

U Janja Gori, na jednom od rukavaca Dretulje niknuo je atelje umjetničke keramike.

Atelje posvećen kreativnom razvoju, izučavanju japodske umjetničke ostavštine te mjesto susreta umjetnika iz cijelog svijeta. U ateljeu možete susresti umjetnike iz raznih područja života i vrsta umjetnosti, upoznati se i okušati u radu s glinom, pogledati skulpture i kupiti unikatan suvenir te upoznati ‘janjagamu’ - jedinstvenu peć za keramiku na drva. Velika peć građena po uzoru na istočnjačke peći keramike, ložena ličkom bukvom postiže temperature preko 1300 °C, uzrokujući topljenje pepela koji potom na predmetima stvara neponovljive efekte i glazure. Atelje već dugi niz godina aktivno sudjeluje u međunarodnim izložbama i projektima, a djeci Plaškog i okoline nudi besplatne radionice keramike kako bi im obogatio djetinjstvo i omogućio da se bave kreativnim stvaralaštvom.

U ateljeu ćete osim toga pronaći i sve potrebne turističke informacije o Plaškom te bližoj i daljoj okolini.

Više informacija potražite na internet stranicama ateljea.

Pravoslavna crkva
Pravoslavna crkva

14. Iz Divljine
http://priceizdivljine.eu
Fb stranica Iz divljine

 

Naš se rad usmjerava na preradu medicinskih biljaka područja Plaščanske doline (naglasak na livadnom, šumskom bilju i drveću - listovi, cvjetovi, kora), te proizvodnju kozmetičkih proizvoda i medicinskih pripravaka za očuvanje zdravlja i uklanjanje već manifestiranih - fizičkih tegoba. 

Sam rad kao takav spada u kategoriju holizma, odnosno narodne/pučke medicine.

Što je posebno kod naše kozmetike i proizvoda ?

Neka bazna ulja koja koristimo u kozmetici spravljena su sa biljem kojeg beremo na livadama Plaščanske doline, točnije oko jezera Sinjac, po najjačem dnevnom suncu, kad je koncentracija eteričnih ulja u biljci tj. cvijetu - najjača. 

Medicinske biljke naših područja sadrže tvari koje potpomažu očuvanja zdravlja kože, i to je nekolicina medicinara dokazala i istraživala kroz povijest.

U današnje vrijeme čovjek sve više spoznaje bit unosa zdravih informacija u vlastito tijelo, znajući koliko to utječe na cijelo njegovo polje.

Unos zdravih informacija bitan je za nas,  o tome ovise naše emotivno, mentalno i duhovno stanje. Pogotovo sada, kada je čovjek u dostizanju vlastitih ciljeva i obaveza postao suviše sklon zaboravu o samo-njezi i odmoru vlastitog bića. 

U toj neprekidnoj utrci zaboravili smo voditi njegu i brigu o vlastitoj nutrini, možda smo i zaboravili da ona uopće postoji.

Što vi mislite o tome i kako doživljavate vlastitu svakodnevnicu?

Naši su proizvodi rađeni s pažnjom i posvećenosti, te namjerom da dio doživljalja u prirodi prenesem u njih kako bi mogli doći do vas !

>>Sve kemijske tvornice svijeta ne rade tako točno i savršeno kao jedna jedina od onih malih biljaka koje tvoja noga bezobzirno gazi, ako sve pilule i tablete budu bezuspješne, neće zakazati ljekovito bilje, gdje jedna jedina biljka liječi ponekad zastarjelu bolest u nekoliko dana<<

Dr.Schierbaum

15. Lavanda i bio produkti

Kontakt: Mirjana Grković-Spankus

Latin 110a 
047 8921324

+385 91 155 6703 

Obiteljsko gospodarstvo koje se bavi uzgojem lavande i drugih bio produkata. OPG nudi smještaj u ekološki izgrađenom objektu, edukaciju o ljekovitom i začinskom bilju, žitarice, eterično ulje lavande, sapune, hidrolate, matični sok aronije, jastuke punjene heljdinim ljuskicama i drugim biljem, ayurvedsku, vegansku, vegetarijansku i bezglutensku kuhinju, ayurvedu, abhyangu, tibetanske zdjelice, gong, shirodara.

Pored toga, OPG nudi i izlete na polja lavande i najam bicikla.

16. Ribnjak Likapromet

Kontakt: +385 397 842

Na ulazu u Plaški, gdje županijska cesta D42 premošćuje Dretulju, prije samih mostova na lijevoj strani nalazi se ribnjak Likapromet. Područe Plaškog bilo je poznato po uzgoju pastrve još za vrijeme Austro-ugarske, kad je s brojnih malih ribnjaka sa Vrnjike i Dretulje svježa pastrva bila dostavljana do Graza i Beča. Danas na ribnjaku možete kupiti svježu pastrvu iz vlastitog uzgoja a od skora ćete na istoj lokaciji moći uživati i u pripremanju iste na malom otočiću pored ribnjaka. Na mjestu sadašnjeg ribnjaka nekad je pored ribnjaka bio i eksluzivni restoran te mini turbina koja je proizvodila električnu energiju za potrebe nekolicine kućanstava i ulične rasvjete u Plaškom. Poznata je i pjesma koju je narod spjevao o ovoj ‘elektrani’: E moj Plaški, tebe struja krasi, danju svijetli a noću se gasi.

18. OPG Ninković

Kontakt: +385 95 835 7882

Čista voda, zrak i plodna zemlja uvijek su bile razlogom boravka ljudi u ovoj dolini. Stočarstvo i poljoprivreda nositelji su egzistencije još od najdavnijih vremena. I danas se mnogi bave poljoprivredom, često još uvijek na tradicionalne načine, a sve veći broj njih posvećuje se ekološkom uzgoju. OPG Ninković jedan je od onih koji su se odlučili na taj potez. Kod njih možete pronaći cijeli niz danas traženih proizvoda kao što su heljda, aronija, razni mliječni proizvodi i drugo.

Pored njih, na karti su simbolima označene lokacije i drugih OPG-a koji se bave proizvodnjom tradicionalnog ličkog sira, meda i drugih autohtonih proizvoda.

19. Ranč Plavča

Kontakt:+385 518 7667

 

Na putu prema Plitvičkim jezerima, na samom raskrižju prema Plitvicama i Janja Gori, nalazi se ranč Plavča gdje se možete okušati u jahanju i provesti nekoliko sati uživanja u krajoliku uz društvo konja. Pored ranča Plavča, jahanje nude i neki od drugih OPG-a i iznajmljivača. Simboli na karti upućuju na njihove lokacije.

20. Blagodat, jahanje

Kontakt: Ivan Puljić, +385 99 700 0287

bottom of page