VAŽNA OBAVIJEST - POHOD OTKAZAN/ODGOĐEN

 

Dragi prijatelji
U svijetlu zbivanja u vezi sa Korona virusom i preporukama HZJZ upravni odbor PD Plaške Glave odlučio je OTKAZATI ovogodišnji tradicionalni pohod u Plaškom planiran za 21. 3. 2020. Na žalost, nakon utvrđivanja činjenica, a to je da se na pohod javilo preko 300 planinara iz Rijeke, Zagreba, Karlovca, Varaždina, Koprivnice, Ivanić Grada, Samobora, Svete Nedelje i drugdje, te da se dio naših članova nalazi na privremenom radu u Italiji, Njemačkoj i Austriji, pojavilo se previše pitanja i nedoumica, kao i opća nemogućnost procijene stanja u roku od dva tjedna od danas. I zato
POHOD SE OTKAZUJE
i prebacuje na ljeto, kada se u Plaškom (i diljem svijeta) slavi dan NIkole Tesle, 10. 7.
Prebacite svoje kalendare i planove za Plaški na subotu, 11. srpnja 2020. Nadajmo se da će virus do tada biti otjeran, ili barem pod kakvim takvim nadzorom da se pohod normalno može održati.
Još jednom izražavamo žaljenje zbog nastale situacije i otkazivanja pohoda a svima se vama zahvaljujemo na razumijevanju i prije svega na ljubavi koju pokazujete za naš Plaški. Zato se nadamo da se vidimo na ljeto.
Planinarski pozdrav!!!
Branko Šupica, predsjednik društva

Dragi prijatelji, dobrodošli u Plaški i na internet stranice planinarskog društva Plaške Glave.

 

Naše planinarsko društvo osnovano je 2012. godine s ciljem očuvanja i predstavljanja kulturnih, povijesnih i prirodnih znamenitosti Plaščanske doline i okoline. Pored organizacije standardnih planinarskih aktivnosti kao što su pohodi, izleti i sl., želja nam je pokrenuti razvoj turizma kroz vrednovanje i prezentaciju svega vrijednog i lijepog u našoj dolini. Ove su stranice tako dijelom šireg projekta izgradnje turističke infrastrukture kao preduvjeta za kvalitetno predstavljanje i turistički razvoj kraja. I dok mi intenzivno radimo na terenu, postavljajući markacije i označavajući lokacije, upoznajte našu priču ploveći ovim stranicama. Nadamo se da će vas stečeni dojmovi motivirati da posjetite našu dolinu.

 

Prije svega nekoliko praktičnih savjeta. Krećite se isključivo obilježenim stazama. U opisu staza na ovim stranicama naći ćete savjete i prijedloge te najnovije informacije. Obzirom da smo još uvijek u fazi uređenja cjelokupne infrastrukture, moguće je da neke od informacija na ovim stranicama još neće biti postavljene na terenu u formi info ploča i markacija, što nam je u konačnici i krajnji cilj.

Ove će stranice aktivno pratiti stanje na terenu i ažurirati ih, pa vam savjetujemo da nas redovito posjetite i informirate se. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi planiranja vašeg posjeta ili želite pomoć naših vodiča, slobodno nas kontaktirajte na mail: plaskeglave@gmail.com ili putem naše FB stranice.

 

Ove internet stranice su proširena verzija tiskane karte i nude više informacija o znamenitostima i zanimljivostima ucrtanima na karti. Brojevi pored naslova i opisa označavaju brojeve na karti. Za lakše snalaženje i pronalaženje, na dnu ove stranice nalazi se google karta sa istim oznakama. Istovremeno, kako vrijeme bude prolazilo ovdje ćemo dodavati i ažurirati sve nove inicijative, otkrića i događanja, kako one našeg planinarskog društva, tako i drugih lokalnih inicijativa. Također, rado ćemo čuti vaše mišljenje i utiske, možda neka nova saznanja. Ukoliko ih želite podijeliti s nama pošaljite nam ih mailom, ili ostavite poruku/komentar na ovim stranicama.

Plaški je mjesto tek 30-ak kilometara udaljeno od Nacionalnog parka Plitvička Jezera. Plaščanska dolina omeđena je planinama koje karakterizira krški reljef, prepun istraženih i neistraženih špilja, vrtača, izvora, potoka, rijeka i jezeraca. Južni dio doline ‘zatvara’ Mala Kapela, jedna od najneistraženijih planina Hrvatske sa nekolicinom vrhova preko 1000 metara. Dalje prema zapadu tu je Trojvrh, poznat po nalazištu japodske kulture (Terponos) a iza njega se preko starog grada Modruša prostiru obronci Velike Kapele sa Bjelolasicom i Klekom. Sa istočne strane dolinu zatvara Pištenik, Mehan i Strmica a prema sjeveru je to Hum (865m), piramidalna planina/vidikovac s koje se pogled pruža u daljine prema Zagrebu, Bihaću, Ličkoj Plješivici, Maloj Kapeli, Bjelolasici i Kleku (koji odandje izgleda sasvim drugačije). U stoljetnim šumama jele, smreke, bukve, graba i hrasta krije se preko 60 izvora pitke vode, o kojima će na ovima stranicama biti još više riječi kasnije. Uživajte u svom posjetu!

Za aktualne informacije, novosti i objave pogledajte naše FaceBook stranice.

Povijest, u kratko…

Život se u Plaškom razvija u kontinuitetu još od prapovijesti. Tada je prostor bio nastanjen Japodima, ilirskim narodom poznatom po svojoj ratničkoj i zanatsko/umjetničkoj vještini. U ‘novijoj’ povijesti se po prvi put spominje u 12. stoljeću pod imenom ‘Plase’, što znači polje, kao dio posjeda Frankopana pod upravom plemića Zebića. I danas se dio Plaškog ispod Male Kapele naziva Zebić. Nakon učestalih provala Turaka u ova područja u 15. i 16. stoljeću, Plaški ostaje ‘pust‘ skoro stotinu godina da bi od 17. stoljeća postao dijelom obrambenog sustava Austro-Ugarskog carstva, vojne krajine, kada se ponovno naseljava. U sastavu Vojne krajine Plaški ostaje sve do kraja njenog administrativnog postojanja, što u mnogo čemu određuje ekonomske i društvene okolnosti njegova postojanja.
Godine 1912. do Plaškog dolazi ‘lička pruga’ te on tako postaje važnim centrom za daljnju izgradnju te iste pruge. Sve do 2. svjetskog rata u Plaškom radi i nekoliko pilana na vodu, a kraj živi i od poljoprivrede, željeznice, uzgoja ribe. Tijekom II sv. rata u Plaškom se održava jedno od najvažnijih političkih zasjedanja (2. zasjedanje ZAVNOH-a) na kojemu su donešene povijesne odluke o temeljima današnje suvremene Hrvatske države. Nakon 2. sv. rata u Plaškom se razvija šumarstvo i papirna industrija a stanovništvo se također nastavlja baviti poljoprivredom i stočarstvom. Domovinski rat potpuno je devastirao Plaški, a posljedice toga osjećaju se još i danas. Vjerujemo da će razvoj turizma i osvješćivanje kulture ovoga podneblja pomoći u rješavanju bar nekih od problema.

 

Zanimljivosti i znamenitosti

U Plaščanskoj dolini pronaći ćete malo bogatstvo različitih zanimljivosti i aktivnosti, od kulturno-povijesnih znamenitosti, umjetničkih i kreativnih radionica, sakupljača i uzgajivača ljekovitog bilja, do posjeta seoskim domaćinstvima, te tako doći u doticaj s autentičnim duhom ove doline. Prepustite se krajoliku koji će vas svojom ljepotom i energijom inspirirati još dugo nakon posjeta i dopustite da vas ispuni mir nesmetanog bivanja u čistoći prirode uz ugodne ljude, domaću hranu, pitku izvorsku vodu i svjež planinski zrak.

 

Biciklisti će pronaći staze duž potoka, izvora i znamenitosti, uglavnom lagane i srednje težine, a oni željniji više adrenalina mogu se uputiti šumskim i makadamskim putevima. Planinari i šetači zadovoljstvo će pronaći na šumovitim stazama koje obilaze vrhove brda oko doline odakle se pružaju predivni pogledi na samu dolinu i daleke horizonte iza njih. Na ovoj stranici su kontakt i korisne informacije koje će vam pomoći prilikom planiranja i samog boravaka u našoj dolini.

 

U Plaški se, doduše sve teže, može vlakom iz smjerova Zagreba, Rijeke i Splita, a autocestom A1 se do nas iz ovih gradova stiže za manje od dva sata, silaskom na izlazu Ogulin i uključivanjem na D42 Ogulin - Josipdol - Plitvička Jezera. Za točne upute pogledajte i koristite prikazanu kartu.

© 2018 by Branko Šupica. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now