top of page
P2150092.jpg
Dragi prijatelji, dobrodošli u Plaški i na internet stranice planinarskog društva Plaške Glave.

 

Naše planinarsko društvo osnovano je 2012. godine s ciljem očuvanja i predstavljanja kulturnih, povijesnih i prirodnih znamenitosti Plaščanske doline i okoline. Pored organizacije standardnih planinarskih aktivnosti kao što su pohodi, izleti i sl., želja nam je pokrenuti razvoj turizma kroz vrednovanje i prezentaciju svega vrijednog i lijepog u našoj dolini. Ove su stranice tako dijelom šireg projekta izgradnje turističke infrastrukture kao preduvjeta za kvalitetno predstavljanje i turistički razvoj kraja. I dok mi intenzivno radimo na terenu, postavljajući markacije i označavajući lokacije, upoznajte našu priču ploveći ovim stranicama. Nadamo se da će vas stečeni dojmovi motivirati da posjetite našu dolinu.

 

Prije svega nekoliko praktičnih savjeta. Krećite se isključivo obilježenim stazama. U opisu staza na ovim stranicama naći ćete savjete i prijedloge te najnovije informacije. Obzirom da smo još uvijek u fazi uređenja cjelokupne infrastrukture, moguće je da neke od informacija na ovim stranicama još neće biti postavljene na terenu u formi info ploča i markacija, što nam je u konačnici i krajnji cilj.

Ove će stranice aktivno pratiti stanje na terenu i ažurirati ih, pa vam savjetujemo da nas redovito posjetite i informirate se. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi planiranja vašeg posjeta ili želite pomoć naših vodiča, slobodno nas kontaktirajte na mail: plaskeglave@gmail.com ili putem naše FB stranice.

 

Ove internet stranice su proširena verzija tiskane karte i nude više informacija o znamenitostima i zanimljivostima ucrtanima na karti. Brojevi pored naslova i opisa označavaju brojeve na karti. Za lakše snalaženje i pronalaženje, na dnu ove stranice nalazi se google karta sa istim oznakama. Istovremeno, kako vrijeme bude prolazilo ovdje ćemo dodavati i ažurirati sve nove inicijative, otkrića i događanja, kako one našeg planinarskog društva, tako i drugih lokalnih inicijativa. Također, rado ćemo čuti vaše mišljenje i utiske, možda neka nova saznanja. Ukoliko ih želite podijeliti s nama pošaljite nam ih mailom, ili ostavite poruku/komentar na ovim stranicama.

Plaški je mjesto tek 30-ak kilometara udaljeno od Nacionalnog parka Plitvička Jezera. Plaščanska dolina omeđena je planinama koje karakterizira krški reljef, prepun istraženih i neistraženih špilja, vrtača, izvora, potoka, rijeka i jezeraca. Južni dio doline ‘zatvara’ Mala Kapela, jedna od najneistraženijih planina Hrvatske sa nekolicinom vrhova preko 1000 metara. Dalje prema zapadu tu je Trojvrh, poznat po nalazištu japodske kulture (Terponos) a iza njega se preko starog grada Modruša prostiru obronci Velike Kapele sa Bjelolasicom i Klekom. Sa istočne strane dolinu zatvara Pištenik, Mehan i Strmica a prema sjeveru je to Hum (865m), piramidalna planina/vidikovac s koje se pogled pruža u daljine prema Zagrebu, Bihaću, Ličkoj Plješivici, Maloj Kapeli, Bjelolasici i Kleku (koji odandje izgleda sasvim drugačije). U stoljetnim šumama jele, smreke, bukve, graba i hrasta krije se preko 60 izvora pitke vode, o kojima će na ovima stranicama biti još više riječi kasnije. Uživajte u svom posjetu!

Za aktualne informacije, novosti i objave pogledajte naše FaceBook stranice.

Povijest, u kratko…

Život se u Plaškom razvija u kontinuitetu još od prapovijesti. Tada je prostor bio nastanjen Japodima, ilirskim narodom poznatom po svojoj ratničkoj i zanatsko/umjetničkoj vještini. U ‘novijoj’ povijesti se po prvi put spominje u 12. stoljeću pod imenom ‘Plase’, što znači polje, kao dio posjeda Frankopana pod upravom plemića Zebića. I danas se dio Plaškog ispod Male Kapele naziva Zebić. Nakon učestalih provala Turaka u ova područja u 15. i 16. stoljeću, Plaški ostaje ‘pust‘ skoro stotinu godina da bi od 17. stoljeća postao dijelom obrambenog sustava Austro-Ugarskog carstva, vojne krajine, kada se ponovno naseljava. U sastavu Vojne krajine Plaški ostaje sve do kraja njenog administrativnog postojanja, što u mnogo čemu određuje ekonomske i društvene okolnosti njegova postojanja.
Godine 1912. do Plaškog dolazi ‘lička pruga’ te on tako postaje važnim centrom za daljnju izgradnju te iste pruge. Sve do 2. svjetskog rata u Plaškom radi i nekoliko pilana na vodu, a kraj živi i od poljoprivrede, željeznice, uzgoja ribe. Tijekom II sv. rata u Plaškom se održava jedno od najvažnijih političkih zasjedanja (2. zasjedanje ZAVNOH-a) na kojemu su donešene povijesne odluke o temeljima današnje suvremene Hrvatske države. Nakon 2. sv. rata u Plaškom se razvija šumarstvo i papirna industrija a stanovništvo se također nastavlja baviti poljoprivredom i stočarstvom. Domovinski rat potpuno je devastirao Plaški, a posljedice toga osjećaju se još i danas. Vjerujemo da će razvoj turizma i osvješćivanje kulture ovoga podneblja pomoći u rješavanju bar nekih od problema.

 

Zanimljivosti i znamenitosti

U Plaščanskoj dolini pronaći ćete malo bogatstvo različitih zanimljivosti i aktivnosti, od kulturno-povijesnih znamenitosti, umjetničkih i kreativnih radionica, sakupljača i uzgajivača ljekovitog bilja, do posjeta seoskim domaćinstvima, te tako doći u doticaj s autentičnim duhom ove doline. Prepustite se krajoliku koji će vas svojom ljepotom i energijom inspirirati još dugo nakon posjeta i dopustite da vas ispuni mir nesmetanog bivanja u čistoći prirode uz ugodne ljude, domaću hranu, pitku izvorsku vodu i svjež planinski zrak.

 

Biciklisti će pronaći staze duž potoka, izvora i znamenitosti, uglavnom lagane i srednje težine, a oni željniji više adrenalina mogu se uputiti šumskim i makadamskim putevima. Planinari i šetači zadovoljstvo će pronaći na šumovitim stazama koje obilaze vrhove brda oko doline odakle se pružaju predivni pogledi na samu dolinu i daleke horizonte iza njih. Na ovoj stranici su kontakt i korisne informacije koje će vam pomoći prilikom planiranja i samog boravaka u našoj dolini.

 

U Plaški se, doduše sve teže, može vlakom iz smjerova Zagreba, Rijeke i Splita, a autocestom A1 se do nas iz ovih gradova stiže za manje od dva sata, silaskom na izlazu Ogulin i uključivanjem na D42 Ogulin - Josipdol - Plitvička Jezera. Za točne upute pogledajte i koristite prikazanu kartu.

bottom of page